فهرست مطالب

مدیریت ارتباطات در رسانه های ورزشی - پیاپی 28 (تابستان 1399)

مجله مدیریت ارتباطات در رسانه های ورزشی
پیاپی 28 (تابستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/05/07
  • تعداد عناوین: 8
|
  • فرزاد نوبخت*، اکرم فریدی، عباس نقی زاده، مهرداد محرم زاده، نسرین عزیزیان کهن صفحات 15-22

    هدف اصلی این مطالعه بررسی قابلیت شبکه سازی باشگاه های ورزشی استان اردبیل بود که در راستای بهره مندی باشگاه ها و توسعه ورزش بانوان از فرصت شبکه سازی انجام شد. روش پژوهش توصیفی و بر اساس هدف کاربردی می باشد که به صورت میدانی انجام شد. جامعه آماری کارکنان باشگاه های ورزشی استان اردبیل به تعداد 200 نفر  است و بر اساس جدول مورگان تعداد نمونه (120 نفر =n) برآورد شد. روش گردآوری داده ها از طریق پرسشنامه شبکه سازی کسب و کار  محقق ساخته انجام شد. برای سنجش پایایی پرسشنامه از آلفای کرونباخ استفاده شده است و برای آزمون فرضیه ها از آزمون تی تک نمونه ای و نرم افزار  20SPSS استفاده شد.  نتایج این تحقیق نشان داد که باشگاه های بانوان استان اردبیل قابلیت شبکه سازی محصول، فرایندها، سیستم اطلاعاتی و فرهنگ سازمانی به طور معناداری بالاتر از میانگین در نظر گرفته شده می باشد (میانگین برابر 3 و با 95 درصد اطمینان). همچنین شبکه سازی  مدیران، کارکنان و ساختار سازمانی به طور معناداری کمتر از میانگین است. با فرهنگ سازی فعالیت های شبکه ای و تغییر رویکرد مدیران و کارکنان باشگاه های بانوان می توان محصولات جدیدی را در باشگاه های موجود توسعه داد. همچنین با استانداردسازی فرایندها و استفاده از سیستم های جدید اطلاعاتی می توان فرایند شبکه سازی را تسهیل کرد، چرا که باشگاه های موجود به دلیل کوچک بودن به تنهایی نمی توانند مسیر توسعه را تجربه کنند.

    کلیدواژگان: شبکه سازی، باشگاه بانوان، استان اردبیل، کسب و کار ورزشی
  • رسول نوروزی سید حسینی*، عرفان مرادی صفحات 23-36

    هیجانات مصرفی از منظر مصرف کنندگان می تواند زمینه ساز درگیری ذهنی آنان با محصول مورد نظر شود و این درگیری ذهنی زمانیکه با ورزش و پدیده های مرتبط با آن از قبیل نمادها یا مسکات های ورزشی پیوند خورده باشند.بنابراین هدف از پژوهش حاضر واکاوی هیجانات مصرفی- ارتباطی متاثر از مسکات های ورزشی شناخته شده (نمونه مورد مطالعه: برند پوما) در تبیین قصد رفتاری مصرف کنندگان با ملاحظه ای اثر تعدیلگری جنسیت است. روش شناسی پژوهش حاضر توصیفی - پیمایشی بوده و بر اساس هدف از نوع مطالعات کاربردی می باشد؛ جامعه ی آماری این پژوهش شامل کلیه دانشجویان دانشکده های تربیت بدنی بودند که برآورد حجم نمونه ی این گروه مبتنی بر اهداف و فرضیات پژوهش با استفاده از نرم افزار SPSS Sample power صورت پذیرفت و با استفاده از ابزار در نظر گرفته شده (پرسشنامه) فرضیات مدنظر با بهره گیری از روش های آماری توسط نرم افزار Smart PLS 3 تحلیل شدند. یافته های این پژوهش حکایت از آن داشت که به صورت کلی هیجانات مصرفی متشکل از انگیختگی و لذت بر قصد رفتاری مصرف کنندگان متاثر از مسکات ورزشی پوما اثری مثبت و معنادار دارد؛ از سوی دیگر نقش و اثر تعدیلگری جنسیت در اربتباط علی بین انگیختگی بر قصد رفتاری رد و برای لذت بر قصد رفتاری این اثر تایید شد. به بیانی دیگر در نمونه مورد بررسی جنسیت شدت رابطه بین لذت بر قصد رفتاری را تعدیل کرده است. از این رو به بازاریابان و متصدیان امر پیشنهاد می شود ویژگی های روانشناختی- ارتباطی (احساس لذت) گروه های مختلف متاثر از مسکات های ورزشی شناخته شده را بیش از پیش مدنظر قرار دهند.

    کلیدواژگان: انگیختگی، لذت، قصد رفتاری، مسکات ورزشی، هیجانات مصرفی
  • وحید مکی زاده*، عادل محبی، فاطمه شراعی صفحات 37-51

    هدف این پژوهش تبیین پیامدهای جذابیت شخصیت برند انسانی در برنامه های ورزشی (مجری برنامه تلویزیونی 90) است. به همین منظور متناسب با مبانی نظری موجود مدل مفهومی ارایه و آزمون شد. به منظور گردآوری داده ها از ابزار پرسشنامه در بین 324 نفر از بینندگان برنامه 90 به روش نمونه گیری در دسترس توزیع شد. آلفای کرونباخ پرسش نامه 876/0 بوده که نشان از پایایی مناسب آن دارد. فرضیات پژوهش با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی و مدل سازی معادلات ساختاری با نرم افزار ایموس 24 مورد آزمون قرار گرفت. یافته های پژوهش نشان داد جاذبه تبلیغاتی بر جذابیت شخصیت برند تاثیر مثبت دارد. همچنین جذابیت شخصیت برند بر کیفیت رابطه، وفاداری به برند و وابستگی به برند تاثیر مثبت دارد. کیفیت رابطه و وفاداری به برند نیز بر نقل قول دهان به دهان تاثیر مثبت دارند. همچنین وابستگی به برند بر کیفیت رابطه و وفاداری به تاثیر می گذارد.متناسب با یافته های پژوهش پیشنهادات پژوهش های آتی و پیشنهادات مدیریتی ارایه شده است.

    کلیدواژگان: جذابیت شخصیت برند، وفاداری برند، کیفیت ارتباط، برنامه 90، جاذبه تبلیغاتی، وابستگی برند
  • امیرحسین سپهریان، سید مرتضی عظیم زاده*، محمد کشتی دار صفحات 53-63

    امروزه شناخت عواملی که بر رفتار خرید مصرف کنندگان تاثیر می گذارد در کانون توجه شرکت ها قرار گرفته است. از این رو، این پژوهش با هدف بررسی تاثیر تبلیغات از طریق شخصیت های مشهور ورزشی در ایجاد تمایل به خرید کالاهای ورزشی و غیر ورزشی به انجام رسید. پژوهش حاضر از نوع تحقیقات کاربردی و از لحاظ روش شبه تجربی است. روش انجام این تحقیق به صورت پیش آزمون و پس آزمون، در یک نمونه در دسترس و داوطلب 150 نفره از دانشجویان رشته علوم ورزشی دانشگاه فردوسی مشهد بود. داده ها با استفاده از پرسشنامه ی استاندارد تمایل به خرید محصول زیچکوسکی (1985) جمع آوری شد و از طریق نرم افزار اس.پی.اس.اس نسخه 23 و روش های آماری توصیفی و استنباطی بررسی شد. بررسی ها نشان داد که صحه گذاری شخصیت مشهور ورزشی در ایجاد تمایل به خرید کالای ورزشی و کالای غیر ورزشی تاثیر مثبت و معناداری داشت، اما صحه گذاری شخصیت مشهور ورزشی تمایل به خرید کالای ورزشی را به طور معناداری بیشتر از تمایل به خرید کالای غیر ورزشی افزایش داده است. بنابراین استفاده از شخصیت های مشهور ورزشی در تبلیغات می تواند بر رفتار و تمایل به خرید مشتریان کالاهای ورزشی و غیر ورزشی تاثیر قابل توجه و مطلوبی داشته باشد و بهتر است که صحه گذار مشهور در زمینه ی محصول مورد نظر تخصص و دانش لازم را داشته باشد.

    کلیدواژگان: تبلیغات ورزشی، رفتار خرید، صحه گذار، صحه گذاری ورزشی، ورزشکاران مشهور
  • حسین منصوری، مسلم غلامی*، سعید صادقی بروجردی، میثم صادقی صفحات 65-77

    هدف از این پژوهش بررسی اثر شاخص های تبلیغات اینستاگرامی در پاسخ رفتاری آنی و پنهان مصرف کنندگان محصولات ورزشی می باشد. جامعه آماری این پژوهش متشکل از مصرف کنندگان محصولات ورزشی در بازار منیریه تهران می باشند که از اینستاگرام استفاده می کنند. برای انتخاب نمونه از نمونه گیری دردسترس استفاده و تعداد 341پرسشنامه جمع آوری شد. تجزیه و تحلیل داده ها با استفاده از نرم افزار اسمارت پی ال اس انجام گرفت. یافته ها نشان داد که شاخص تمایل با 32/0 بیشترین اثرگذاری را روی پاسخ های رفتاری آنی داشت و به ترتیب دانش با 24/0، آگاهی 216/0 و مجاب کردن 156/0 بر پاسخ های رفتاری اثرگذار بودند این در حالی بود که مجاب کردن با 284/0 بیشترین اثرگذاری را بر روی پاسخ های رفتاری پنهان داشت و به ترتیب آگاهی با 268/0، تمایل با 244/0 و دانش با 22/0 بر روی پاسخ های رفتاری پنهان اثرگذار بودند. بیان مزیت ها، ارزش افزوده، منافع بالقوه خرید محصول در تبلیغات اینستاگرامی و نمایش مصرف کالا بوسیله افراد مشهور مانند قهرمانان و هنرمندان در تبلیغ کالاهای ورزشی در اینستاگرام، در افزایش تمایل و مجاب کردن مصرف کننده به خرید موثر بوده و وجود خلاقیت در تبلیغات می تواند بر اثرگذاری این رابطه موثر باشد. تعامل و درگیری از طریق رسانه های اجتماعی تا حد زیادی روند ایجاد روابط صمیمی پایدار را بین شرکت و محصولات آن و مشتریان خود تسهیل کرده و باعث بروز رفتارهای آنی و پنهان مثبت مانند انتقال اطلاعات و پست های مورد نظر و تعامل و در نهایت خرید مصرف کننده می شود.

    کلیدواژگان: خرید آنی، قصد خرید، تبلیغات اینستاگرامی، پاسخ های رفتاری
  • احسان نامدار جویمی*، سید علیقلی روشن، نورمحمد یعقوبی صفحات 79-97

    هدف از انجام این پژوهش بررسی نقش فرایندهای مدیریت دانش نوین در راهبرد مزیت رقابتی پایدار در بین کارکنان رسانه های ورزشی در استان اصفهان است. برای بررسی این مهم یک فرضیه اصلی و شش فرضیه جزیی شکل گرفته است که فرضیه اصلی به بررسی نقش فرایندهای مدیریت دانش نوین در مزیت رقابتی پایدار می پردازد؛ و فرضیات جزیی به نقش ابعاد فرایندهای مدیریت دانش نوین (شناسایی دانش- اهداف دانش شناختی- تولید دانش- ذخیره سازی دانش- اشتراک دانش- کاربرد دانش) در مزیت رقابتی پایدار می پردازد. تمامی فرضیات تایید شدند و میزان آن ها برای فرضیه اصلی و فرضیات فرعی به ترتیب برابر با 0.34 و 0.38، 0.41، 0.41، 0.38، 0.33، 0.40 است. پژوهش حاضر ازنظر هدف، از نوع کاربردی و برحسب نحوه گردآوری داده ها از نوع توصیفی- پیمایشی است. جامعه آماری این پژوهش کارکنان رسانه های ورزشی در استان اصفهان که حجم جامعه 580 نفر است. روش نمونه گیری تصادفی ساده است. حجم نمونه بر اساس جدول مورگان برابر با 231 نفر است. با افزایش یک واحدی در فرایندهای مدیریت دانش، مزیت رقابتی پایدار به میزان 0.34 واحد افزایش می یابد. اگر در سازمان نیاز به دانش احساس شود و متناسب با نیازهای جامعه و صنعت، دانش مورد نیاز شناسایی شود و در این زمینه هدف گیری شود و متناسب با آن استراتژی مناسب اتخاذ شود و دانش موردنیاز تولید شود، سپس این دانش در حافظه سازمانی ذخیره شود و در معرض نیازمندان به آن دانش قرار گیرد .

    کلیدواژگان: فرایند مدیریت دانش نوین، مزیت رقابتی پایدار، سازمان پیشرو، کارکنان رسانه های ورزشی
  • آرش زارعی*، سردار محمدی صفحات 99-112

    هدف از تحقیق حاضر بررسی اثر بازاریابی رسانه های اجتماعی روی ارزش ویژه برند و پاسخ هواداران تیم پرسپولیس بود. روش تحقیق توصیفی از نوع همبستگی بوده و جامعه آماری پژوهش شامل کلیه هواداران باشگاه فرهنگی ورزشی تیم فوتبال پرسپولیس بودند. در این پژوهش 315 پرسشنامه به صورت آنلاین در سایت پرس لاین جمع آوری و پس از کنار گذاشتن پرسشنامه های مخدوش شده و ناقص 310 پرسشنامه قابل قبول مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. جهت گردآوری داده ها از پرسشنامه تعدیل یافته سیو و پارک (2018) که شامل 23 سوال بود که روایی صوری و محتوایی آن با استفاده از نظر چند نفر از اساتید و روایی همگرا و واگرا آن با استفاده از تحلیل عاملی تاییدی بررسی گردید، همچنین همسانی درونی پرسشنامه با آلفای کرونباخ تایید شد. برای تجزیه و تحلیل داده ها از آمار توصیفی و مدل معادلات ساختاری برای بررسی برازش مدل تحقیق استفاده گردید. نتایج تحقیق نشان داد که بازاریابی رسانه های اجتماعی 52/0 از تغییرات آگاهی برند و 54/0 از تغییرات تصویر برند را به صورت مثبت و معنی داری پیش بینی کرد. بنابراین توانایی بالای فضای رسانه-های اجتماعی در این مسیر بطوری که با چارچوب علمی مناسب طراحی شود بسیار موثر خواهد بود و باشگاه های فوتبال می توانند از طریق این فضا و استفاده از هواداران خود به ارایه خدمات و محصولاتی که بتواند برای باشگاه درآمدزایی مناسبی داشته باشد، بپردازند.

    کلیدواژگان: رسانه های اجتماعی، ارزش ویژه برند، پاسخ مشتریان، هواداران تیم پرسپولیس
  • حسن عامری اصل*، حمید قاسمی، معصومه حسینی صفحات 113-123

    با ظهور اینترنت وشبکه های پیوسته ی کامپیوتری در دنیای امروز، وب سایت سازمان، اولین نقطه ی برخورد وارتباط میان کاربران با سازمان وخدمات است. هدف پژوهش حاضر، مقایسه وضعیت پوشش ورزش در وب سایت های آموزش وپرورش استان ها با تاکید بر رشته های ورزشی وارتباط خبر با مقطع تحصیلی در سال 1393بود. روش تحقیق ازنوع استراتژی توصیفی، که به صورت تحلیل محتوا وبا هدف کاربردی انجام شد. جامعه آماری پژوهش، وب سایت های ادارات کل آموزش وپرورش استان های کشور به تعداد 31 وب سایت، که برای نمونه گیری از روش کل شمار استفاده شد. ابزار اندازه گیری برگه های کدگذاری بود که روایی صوری آن 5 نفر از متخصصان مدیریت ورزش وارتباطات تایید کردند وضریب پایایی آن براساس فرمول اسکات8/0به دست آمد. برای فرضیه های تحقیق از آزمون خی دو پیرسون استفاده شد. یافته ها نشان داد که بین محتوای وب سایت های آموزش وپرورش استان ها از نظر رشته های ورزشی (فوتسال 4/7 %، والیبال 2/7 %، دو ومیدانی 3/5 %) مقطع تحصیلی خاص (ابتدایی6/16 %، متوسطه اول 4/7 %، متوسطه دوم 5/10 %) سطح رویداد (منطقه ای7/44، استانی 3/31 و...) تفاوت معنی داری مشاهده گردید. لذا با توجه به یافته های تحقیق به متولیان ورزش در آموزش وپرورش پیشنهاد می شود علاوه بر رشته های پرطرفدار (فوتبال، فوتسال، والیبال) به دیگر رشته ها نیز همانند رشته های پرطرفدار پرداخته شود. واژه های کلیدی: وب سایت، ورزش، آموزش وپرورش، استان ها

    کلیدواژگان: وب سایت، ورزش، آموزش وپرورش، رشته های ورزشی، مقطع تحصیلی
|
  • Farzad Nobakht *, Akram Faridi, Abbas Naghizadeh, Mehrdad Moharramzadeh, Nasrin Azizian Kohan Pages 15-22

    The main purpose of this study was to investigate the networking capability of women’s sport clubs in Ardabil province in order to both benefit the clubs and promote the development of women's sports. It was a descriptive applied research. The statistical population of Ardabil sports club staff is 200 and based on Morgan table the sample size was estimated 120 people (n = 120). The data were collected through Business Networking Questionnaire. Cronbach's alpha was used to assess the reliability of the questionnaire. One-sample t-test and SPSS 20 software were also used to test the hypotheses. The results of this study showed that Ardabil women's clubs' product networking capability, processes, information system and organizational culture were significantly higher than the average (mean= 3 and significance level= 95%). Also, the networking of managers, staff and organizational structure were found to be significantly lower than the average. The results showed that by spreading culture of networking activities and changing the approach of managers and staff of women's clubs, new products can be developed for existing clubs. Also, standardizing processes and using new information systems can facilitate the networking process since existing clubs cannot  develop on their own because of their small size.

    Keywords: Networking, Women's Club, Ardabil Province, Sports Business
  • Rasool Norouzi Seyed Hossini *, Erfan Moradi Pages 23-36

    Consumption Emotions from the perspective of consumers can be the basis for their mental involvement with their desired product and this mental conflict can be expected to be deeply and effective on consumers' behavioral intentions when it is linked to sport and associated phenomena such as sports symbols or mascots.Therefore, the purpose of the present study is to analyze the consumption- commination`s emotions influenced by well-known sports mascots (case study: Puma brand) in explaining consumer behavioral intentions with a consideration of the gender moderating effect. The methodology of this study is descriptive-survey and by purpose, it is a type of applied study. Estimation of sample size in this study was done using SPSS Sample power software based on the objectives and assumptions of the research and using the tool considered (questionnaire)the assumptions considered in the form of statistical methods were analyzed by Smart PLS 3 software. The findings of this study indicate that consuming emotions consisting of arousal and pleasure have a positive and significant effect on the behavioral intentions of consumers affected by Puma sports mascots; On the other hand, the role and effect of gender modulation in the causal relationship between arousal on behavioral intention was rejected and the effect of pleasure on behavioral intention was confirmed; in other words, the gender variable has moderate the relationship between pleasure on behavioral intentions. It is therefore recommended to marketers and practitioners the psychological-communicational characteristics (feeling of pleasure) of different groups affected bywell-known sports mascots are increasingly taken into consideration.

    Keywords: Behavioral Intentions, Team Identification, Sports Fans, Social responsibility in sport
  • Vahid Makizadeh *, Adel Mohebbi, Fatemeh Sharaei Pages 37-51

    Purpose of this paper is to investigate the outcomes of brand personality appeal (BPA) in sport program (90 TV program). So, after literature review an in line with the previous researches, theoretical framework was presented and tested. This research used convenience sampling as a sampling method. Reliability of the questionnaire was 0.876 by using Cronbach's alpha coefficient. Hypotheses were tested by means of confirmatory factor analysis (CFA) and structural equation modeling (SEM) by Amos 24 software. Research findings show that Advertising appeal has a positive impact on brand personality appeal. Brand personality appeal has a positive impact on relationship quality, brand loyalty, and attachment to the brand. Relationship quality and brand loyalty also have a positive impact on word of mouth. Attachment to the brand has a positive impact on relationship quality and brand loyalty. Finally, According to to research findings, future research recommendations and managerial recommendations has been presented.

    Keywords: Brand personality appeal, brand loyalty, relationship quality, 90 program, Advertising appeal, brand attachment
  • AmirHossein Sepehrian, Seyed Morteza Azimzade *, Mohammad Keshtidar Pages 53-63

    Nowadays, identifying the factors influencing consumer purchase behavior has come at the forefront of corporate attention. Therefore, this study was conducted to investigate the impact of advertising using celebrity athletes on the intention to purchase sports and non-sports goods. This is an applied study that employs a quasi-experimental method. This study was conducted as a pre-test and post-test on an available and voluntary sample of 150 sport science students of the Ferdowsi University of Mashhad. Data were collected using Zaichkowski’s Standardized Purchase Intention Questionnaire (1985) by SPSS version 23. Descriptive and inferential statistical methods were investigated. The results showed that celebrity athlete endorsement had a significant positive effect on the intention to purchase sports and non-sports goods. However, celebrity athlete endorsement has increased the intention to purchase sports goods significantly more than the intention to purchase non-sports goods. Thus, the use of celebrity athletes in advertising can exert a significant and beneficial influence on the behavior and intention of consumers to purchase sporting and non-sports goods. A celebrity endorser is advised to have the necessary expertise in and knowledge of the good in question.

    Keywords: Sports Advertising, Purchase Behavior, Endorser, Athlete Endorsement, Celebrity Athletes
  • Hossein Mansouri, Saeed Sadaghi Boroujerdi, Meysam Sadaghi Pages 65-77

    The purpose of this study was to investigate the effect of Instagram advertising indices on the immediate and latent behavioral response of sporting consumers. The statistical population of this study consists of consumers of sporting goods in Tehran Monirieh market using Instagram. 341 questionnaires were used to select the sample. Data analysis was performed using Smart-PLS software. The results showed that tendency index with 0.32 had the most effect on immediate behavioral responses and knowledge with 0.24, awareness with 0.216 and persuasion with 0.156 had the most effect on behavioral responses, while persuading with 0.284 had the most effect on hidden behavioral responses and awareness with 0.268, tendency with 0.244 and knowledge with 0.22 had effect on hidden behavioral responses, respectively. Expressing the benefits, added value, potential benefits of buying a product on Instagram and displaying product consumption by celebrities, such as heroes and artists, promotes sports marketing on Instagram, enhancing consumer interest and persuading consumers to shop and creativity in advertising can affect this relationship. Interacting and engaging through social media greatly facilitates the process of creating a stable intimate relationships between the company, its products and customers and it causes instant and latent positive behaviors such as transferring information and posts, interacting, and ultimately it leads to consumer buying behavior.

    Keywords: Instant Shopping, Intent to Buy, Advertising Instagram, Behavioral Responses
  • Ehsan Namdar Joyami*, Seyed Aligholi Rowshan, Noor Mohammad Yaghoubi Pages 79-97

    The purpose of this research is to investigate the role of modern knowledge management processes in the strategy of sustainable competitive advantage among sports media staffs in Isfahan province. To investigate this, a major hypothesis and six partial hypotheses have been developed. The main hypothesis deals with the role of modern knowledge management processes in sustaining competitive advantage; and partial assumptions about the role of the dimensions of modern knowledge management processes (knowledge identification - the goals of cognitive science-knowledge production- Knowledge storage - Knowledge sharing - Knowledge use) in a sustainable competitive advantage. All assumptions were confirmed and their rates for the main hypothesis and sub-hypotheses are 0.34 and 0.38, 0.41, 0.41, 0.38, 0.33, 0.40 respectively. The present study is a descriptive-survey based on the purpose of data collection. The statistical population of this research is the sports media staff in Isfahan province with a population of 580 people. The random sampling method is simple. The sample size is 231 according to Morgan's table. By increasing one unit in knowledge management processes, the sustained competitive advantage will increase by 0.34 units. If the organization needs to be knowledgeable and appropriate to the needs of the community and industry, identify the knowledge needed and target it, and adapt to that appropriate strategy and produce the required knowledge, then this knowledge will be stored in the enterprise memory And be exposed to the needy for knowledge and practice.

    Keywords: New knowledge management process, sustainable competitive advantage, leading organization, sports media staff
  • Arash Zarei *, Sardar Mohammadi Pages 99-112

    The purpose of the present study was to investigate the effect of social media marketing on brand equity and the response of Persepolis fans. The research method was descriptive-correlational and the statistical population included all the fans of Persepolis Football Club. In this study, 315 questionnaires were collected online at Pressline site and after excluding confused and incomplete questionnaires, 310 acceptable questionnaires were analyzed. To collect data, a modified Seo and Park (2018) questionnaire consisting of 23 questions whose face and content validity was evaluated using the opinion of several professors and its convergent and divergent validity using confirmatory factor analysis, were also analyzed. Internal consistency of the questionnaire was confirmed with Cronbach's alpha. Descriptive statistics and structural equation modeling were used to analyze the data. The results showed that social media marketing predicted 0.52% of brand awareness changes and 0.54% of brand image changes positively and significantly. Therefore, the high ability of the social media space in this direction to be designed in a well-designed scientific framework will be very effective, and football clubs can, through this space, use their fans to provide services and products that can generate revenue for the club. Have a good pay.

    Keywords: Social Media, brand equity, Customer Response, Persepolis Team Fans
  • Hamed Ghasemi, Masomeh Hosseini Pages 113-123

    With the advent of Internet connected computer networks in the world today, the organization's website, the first point of impact is the relationship between users and service organization. The aim of this study was to compare the sports coverage on the websites of the provincial education with an emphasis on sport and gender component was Khbrdr 1393 .The research method was descriptive-type strategy, that content analysis was performed with purpose. The study population, website administration, education and the provinces 31 websites that were used for the sampling of the entire procedure. Results showed that the content of the website of the Education provinces in terms of the components of the exercise (training 62.7%, universal 4%, winning 12.7%, professional 1.6%), gender (boys 42.9%, females 23.7 %), of the event, the type of content, of bias the difference was statistically significant. Considering the findings to the Ministry of Education recommended to the sport for all of women's sports and effort necessary to take action. Results showed that the content of websites in terms of sports education (futsal %7/4. Volleyball %7/2. Track and field %5/3) Special education school (primary %16/6. The first secondary% 7/4. Second secondary %10/5 ) Event (regional %44/7. Provincial %31/3) There was a significant difference. Thus, according to research findings The custodians of sport in education is proposed In addition to the popular disciplines (football, volleyball) to be paid to other fields as well as a popular option. Keywords :website, sport, education, provinces

    Keywords: website, Sport, Education, sport fields, Education level